TALVIKIN TARINA

Miten Talvikinpolku syntyi?

Nimeni on Talvikki Saviniemi ja olen 48-vuotias kajaanilainen. Suuri haluni auttaa ja ymmärtää ihmisiä on kasvanut iän, koulutuksen ja kokemusteni myötä ja ollut tärkeä kipinä tämän yrityksen perustamiseen. 

Minulla, kuten useimmilla meistä, on ollut jossakin elämänvaiheessa mielen hyvinvointia kuormittavia haasteita, ongelmia, elämänmuutoksia, paineita, surua tai kriisejä. Oppimalla ratkaisukeskeisyyttä, olen oppinut näkemään asioita, toisia ihmisiä ja itseäni ikään kuin "lempeämmillä silmälaseilla". Myötätuntoinen suhtautumisen on osa ratkaisukeskeistä ajattelua ja sitä voi todella oppia. Kenenkään ei myöskään tarvitse pärjätä yksin ja pienet askeleet kerrallaan riittävät.


Ajatteluni muuttuminen ongelmakeskeisestä ratkaisukeskeiseksi on ollut suuri muutos elämässäni.  Kutsumanimeni muuttuminen Talvikiksi (toinen etunimeni) kuvaa tätä muutosta, sillä talvikki on erikoinen kasvi, joka säilyy vihreänä talvella lumen alla (Wintergreen).  Se kertoo menneen kesän säilyneistä voimavaroista ja tulevan kesän uudesta kasvusta.


Keskeisenä kaikessa työssäni, lyhytterapeuttina ja opettajana olen kokenut ihmisen tukemisen kohti omannäköistä elämää. Jokaisella on voimavaroja ja vahvuuksia sekä niitä voidaan vahvistaa ja etsiä lisää. Usein vaikeita asioita voi tarkastella uusista näkökulmista.


Nuoret ovat lähellä sydäntäni. Moni nuori kokee elämän olevan täynnä vaatimuksia, olla toisenlainen tai tehdä enemmän ja paremmin. Valitettavan usein nuoret saattavat kokea myös, että heitä ei arvosteta tai kuunnella iän tai jonkin muun ominaisuuden vuoksi. Nuoren ihmisen elämään kuuluu ennen kaikkea  oman itsensä etsiminen ja oman elämäsuunnan löytäminen. Sen vuoksi jokainen nuori tarvitsee kaiken mahdollisen tuen ja avun. Yksin ei tarvitse jaksaa raskaiden asioiden ja pohdintojen kanssa.


Eläimet ja luonto ovat minulle  rakkaita ja ne lisäävät hyvinvointia monella tavalla. Olen alkuperäiseltä koulutukseltani biologian ja maantiedon opettaja. Tällä hetkellä toimin Kainuun ammattiopistossa kestävän kehityksen opettajana ja sivutoimisesti yrityksessäni Talvikinpolku ratkaisukeskeisenä lyhytterapeuttina.


Ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi (45 op) olen opiskellut Sirian kahden vuoden koulutuksessa  ja sitoutunut Siria sertifioitujen lyhytterapeuttien eettisiin sääntöihin. Olen Suomen lyhytterapeutit ry:n jäsen. Tällä hetkellä opiskelen Sirian koulutuksessa Ratkaisukeskeiseksi neuropsykiatriseksi valmentajaksi eli NEPSY-valmentajaksi.

Lempeät labradorit avustavat

Eläinavusteisuus sopii useille asiakkaille. Eläin voi tutkitusti helpottaa terapiaan tuloa ja keskustelua sekä alentaa stressiä, tuo mielihyvää ja turvallista oloa (Opinnäytetyö Eläinavusteisuus ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa) Koira hyväksyy jokaisen ilman ehtoja. Lempeät labradorinnoutajat Sirkku (vasemmalla) ja Gabby eli Käpi (oikealla) tulevat asiakkaan halutessa mukaan terapiaan yksi kerrallaan. Nämä labbikset ovat 3-vuotiaita ja hyvin eloisia mutta myös rauhallisia. Ne lähtevät innokkaina vaikkapa terapialenkille mukaan tai voivat olla pelkästään läsnä ja silitettävänä.